301- & 302-ompekningar

av | jan 24, 2024 | Blogg

Inom webbutveckling och SEO är förståelsen av 301 och 302 omdirigeringar kritisk. De spelar en avgörande roll i hur webbplatser upprätthåller sin SEO-ranking och användarupplevelse vid ändringar av URL-strukturer. I det här inlägget förklarar vi vad dessa omdirigeringar är, när och hur du ska använda dem, samt skillnaden mellan de två.

Vad är en 301-ompekningar?

En 301-redirect, även känd som en permanent ompekning, används för att visa att en sida permanent har flyttats till en ny plats. När en användare eller en sökmotor når den gamla URL:en, blir de automatiskt omdirigerade till den nya adressen.

När ska man använda 301-ompekningar?

  • När du byter domännamn och vill omdirigera trafik till din nya domän.
  • När du sammanfogar två webbplatser och vill att de besökare och länkar som pekar från den gamla sidan ska omdirigeras till den nya.
  • När du ändrar URL-struktur på din webbplats och behöver omdirigera besökarna till den nya URL-strukturen.

SEO-fördelar med 301-redirects

En viktig aspekt av 301-ompekningar är deras förmåga att överföra nästan all sökmotorrankning från den gamla URL:en till den nya. Det hjälper till att bevara din SEO-ansträngning och ser till att någon etablerad auktoritet inte går förlorad på grund av URL-ändringar.

Vad är en 302-ompekningar?

En 302 omdirigering är en temporär omdirigering som används för att indikera att en sida tillfälligt är flyttad till en ny plats. Användaren eller sökmotorn leds till den nya URL:en, men förväntas att framtida förfrågningar ska gå till den ursprungliga URL:en.

När ska man använda 302-ompekningar?

  • Du genomför tillfällig underhåll på en sida och vill omdirigera besökare till en annan sida under tiden.
  • Du vill testa en ny sida och samla feedback utan att påverka din ursprungliga sidas ranking.

SEO-effekten av en 302-ompekning

Eftersom 302 omdirigeringar är temporära, överför de inte sökmotorrankning eller sidans auktoritet till den nya URL:en. Det är viktigt att använda dem korrekt för att undvika förvirring för sökmotorer och användare.

Skillnaden mellan 301- och 302-ompekningar

Huvudskillnaden mellan 301 och 302 omdirigeringar ligger i deras varaktighet och påverkan på SEO. Medan 301 är permanent och överför sidans auktoritet, är 302 temporär och gör det inte. Valet mellan 301 och 302 bör därför baseras på om flytten av din webbsida är permanent eller tillfällig.

Vikten av att välja rätt ompekningsmetod

Att välja rätt typ av ompekning är avgörande för att upprätthålla SEO-värde och ge en sömlös användarupplevelse. Genom att förstå skillnaden mellan 301 och 302-pekningar, kan du göra informerade val som gynnar både din webbplats trafik och dess långsiktiga framgång i sökmotorresultaten. Kom ihåg att konsekvent övervaka och uppdatera dina omdirigeringar för att säkerställa att din webbplats alltid presterar på topp.

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du ha hjälp med SEO & få ett prisförslag?

Kontakta mig idag för att boka in ett första möte så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag med SEO och lämnar ett prisförslag.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48