Skapa hemsida i WordPress

av | aug 18, 2024 | Blogg

Att skapa en hemsida i WordPress är ett av de mest populära och flexibla sätten att bygga din närvaro online. Oavsett om du vill starta en blogg, en företagswebbplats eller en webbshop, erbjuder WordPress en användarvänlig plattform som kan anpassas efter dina behov. Men vad är WordPress egentligen, och varför är det ett så bra val?

Vad är WordPress?

WordPress är ett Content Management System (CMS), vilket innebär att det är ett system för att hantera innehåll på webben. Från och med idag är WordPress den dominerande plattformen för webbplatser, med över 40% av alla webbplatser på internet byggda på denna plattform. Den stora populariteten beror på att WordPress är lätt att använda, mycket anpassningsbar och har ett stort stöd från en global community av utvecklare och designers.

Fördelarna med WordPress

  • Användarvänlighet: WordPress är designat för att vara enkelt att använda, även för nybörjare. Det krävs ingen tidigare erfarenhet av kodning för att komma igång.
  • Flexibilitet: Med tusentals teman och plugins kan du enkelt skräddarsy din webbplats för att möta dina specifika behov.
  • SEO-vänlighet: WordPress är utformat för att vara sökmotorvänligt, vilket hjälper din webbplats att ranka bättre på Google och andra sökmotorer.
  • Stor community: Eftersom så många använder WordPress finns det en stor mängd resurser, forum och hjälp tillgängliga online.

Nu när du har en grundläggande förståelse för WordPress, låt oss dyka in i stegen för att bygga din egen hemsida.

1. Välj WP-optimerad hosting

Det första steget i att skapa din hemsida i WordPress är att välja en hostingtjänst. Hosting är där din webbplats kommer att “bo” på internet. Vi rekommenderar att du läser vårt blogginlägg om bästa WordPress-hostingen för att hitta den tjänst som bäst passar dina behov. Det är fördelaktigt att välja en hosting-tjänst som erbjuder One Click-installer för WordPress. Detta gör det enkelt att komma igång, även om du inte har någon teknisk erfarenhet.

2. Installera ett WordPress-tema

När WordPress är installerat, är nästa steg att välja och installera ett tema. Ett tema styr designen och layouten av din webbplats. Vi rekommenderar att du använder ett tema med en WYSIWYG-builder (What You See Is What You Get) för att enkelt kunna redigera din webbplats utan att behöva röra kod.

Några av de bästa visuella webbplatsbyggarna är Divi, Elementor, Breakdance och Avada. Se vårt blogginlägg där vi listar de bästa visuella webbplatsbyggarna och beskriver deras för- och nackdelar för att hjälpa dig göra ett informerat val.

3. Ställ in grundinställningarna för ditt tema

Nu är det dags att anpassa ditt tema efter din varumärkesidentitet. Börja med att ladda upp din logotyp, välja färgschema, typsnitt och andra visuella element som representerar ditt varumärke. Dessa inställningar kommer att utgöra grunden för din webbplats design.

4. Skapa en webbplatsstruktur

Under “Sidor” (Pages på engelska) kan du skapa strukturen för din webbplats. Börja med att skapa en startsida och lägg sedan till alla nödvändiga undersidor, som “Om oss”, Kontakt”, “Tjänster”, “Tjänste-specifika landningssidor”, “kategorisidor”, “produktsidor och andra relevanta sidor utifrån ditt företags behov.

5. Skapa menyer för huvud- & sidfotsnavigation

Nästa steg är att skapa en navigationsmeny som länkar till dina sidor. Detta gör du enkelt under “Utseende” > “Menyer”. En tydlig och användarvänlig meny hjälper dina besökare att hitta rätt information snabbt och enkelt.

6. Designa layoutmallar

Nu är det dags att designa layoutmallar för olika typer av sidor på din webbplats. Detta kan inkludera layouten för startsidan, tjänstesidor, kategorisidor, produktsidor, informationssidor, blogginlägg och bloggkategorier. Genom att skapa mallar kan du säkerställa en konsekvent design över hela webbplatsen.

7. Fyll alla sidor med unikt innehåll

Innehållet på din webbplats är det som kommer att engagera dina besökare och ranka på sökmotorerna. Vi rekommenderar att du skapar unikt och värdefullt innehåll som är relevant för din målgrupp. För tips om hur du kan sökmotoroptimera ditt innehåll, läs vårt blogginlägg om SEO för WordPress.

8. Koppla din domän & lansera din webbplats

Det sista steget är att koppla din domän till din WordPress-hosting. Detta gör att din webbplats blir tillgänglig för allmänheten under den webbadress du valt. När allt är klart kan du lansera din webbplats och börja attrahera besökare.

Behöver Du Hjälp?

Om du känner att du behöver extra hjälp med design och utveckling av din WordPress-hemsida, tveka inte att kontakta oss. Vi är här för att hjälpa dig varje steg på vägen.

Lycka till med ditt WordPress-projekt!

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du få hjälp med hemsida i WordPress?

Kontakta mig idag för att boka in ett första möte så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag med en hemsida i WordPress.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48

Få en kostnadsfri konsultation

Få platser kvar