Spionera på konkurrenternas annonser på Instagram & Facebook

av | feb 4, 2024 | Blogg

I den digitala marknadsföringens era är det av största vikt att hålla ett öga på vad dina konkurrenter gör, särskilt på plattformar som Instagram och Facebook. Meta, företaget bakom dessa två sociala mediejättar, erbjuder verktyg som “Page Transparency” och “Ad Library” som gör det möjligt för företag och marknadsförare att få insyn i konkurrenternas annonseringsstrategier. Här utforskar vi hur du kan använda dessa verktyg för att spionera på dina konkurrenters annonser och förstå vilken målgrupp som sett deras annonser.

Hitta annonserna via Konkurrentens Facebook-sida

“Page Transparency”-sektionen på Facebook och Instagram ger dig insyn i vilka sidor som driver annonser och annan relevant information om sidans historik, såsom namnändringar och ursprungsland. För att komma åt denna information:

  1. Besök Konkurrentens Sida: Gå direkt till din konkurrents Facebook-sida eller Instagram-profil.
  2. Sök efter “Page Transparency”-sektionen: På Facebook hittar du denna i sidomenyn, medan du på Instagram behöver klicka på “View Professional Dashboard” och sedan “See All Insights”.
  3. Utforska Aktiva Annonser: Här kan du se om sidan för närvarande driver annonser på Facebook, Instagram, eller någon annan Meta-plattform.

Hitta konkurrentens annonser via Metas Ad Library

Metas “Ad Library” är ett ännu kraftfullare verktyg som ger en öppen och transparent översikt över alla annonser som körs eller nyligen har körts över Meta-plattformarna. Här är hur du använder det:

  1. Besök Ad Library: Gå till Facebook Ad Library.
  2. Sök efter en Sida: Ange namnet på konkurrentens sida i sökfältet. Du kan söka globalt eller specificera en region.
  3. Granska Annonserna: Du får nu se en lista över alla annonser som sidan för närvarande driver, inklusive information om när annonserna startade och vilka plattformar de visas på.

Analysera målgruppen

Via Metas “Ad Library” kan du via Europeiska annonsörer även se vilka målgrupper som exponerats mot annonserna. Detta kan ge dig viktiga insikter kring vilken målgrupp de annonserar mot. Fler exponeringar betyder högst troligt att annonserna presterar bra och målgruppen är relevant. Man bör dock ta detta i kontext och utvärdera detta systematiskt med kvalitativ data för att dra några vettiga slutsatser.

Använd datan som inspiration till din strategi & planering

Att spionera på dina konkurrenters annonser på Instagram och Facebook kan ge värdefull information för din egen strategiska planering. Analysera:

  • Annonstyper: Vilka format använder dina konkurrenter mest? (ex. bild, video, karusell)
  • Budskap: Vilket språk och vilka erbjudanden framhäver de i sina annonser?
  • Design: Hur ser deras visuella stil ut? Vilka färger och bilder väljer de?
  • Målgrupp: Vilka målgrupper får flest exponeringar? Matchar de er ideala målgrupp? 

Inspireras till bättre annonser & målgruppsstyrning

Medan det är lagligt och vanligt att undersöka konkurrenternas offentliga annonser, är det viktigt att alltid agera etiskt och inom ramen för god affärssed. Använd informationen du samlar in för att inspirera och informera din egen strategi, snarare än att direkt kopiera.

Sammanfattning

Metas “Page Transparency” och “Ad Library” är ovärderliga verktyg för att få insikter om konkurrenternas annonseringsstrategier på Facebook och Instagram. Genom att analysera deras annonser kan du få en djupare förståelse för marknaden och bättre anpassa din egen marknadsföringsstrategi för att möta dina mål. Kom ihåg, nyckeln till framgång ligger i att använda insamlad data på ett etiskt och strategiskt sätt för att skapa unika och effektiva kampanjer.

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du få hjälp med annonsering via Meta?

Kontakta mig idag så berättar jag hur vi kan hjälpa dig med annonsering på Facebook & Instagram.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48