Screaming Frog – Hur du använder det för SEO

av | feb 5, 2024 | Verktyg

I den digitala marknadsföringsvärlden är verktyg som kan effektivisera och förbättra SEO-arbetet guld värda. Ett sådant verktyg är Screaming Frog SEO Spider, ett program till din dator som används av SEO-experter och webbplatsägare världen över. I detta blogginlägg dyker vi djupare in i vad Screaming Frog SEO Spider är och hur du kan använda verktyget för att optimera din webbplats för sökmotorer.

Vad är Screaming Frog SEO Spider?

Screaming Frog SEO Spider är ett avancerat skrapningsverktyg som simulerar hur en sökmotor skannar din webbplats. Verktyget laddas ner och körs på din dator, och det ger dig möjlighet att utföra en djupgående analys av din webbplats ur ett SEO-perspektiv. Genom att spindla igenom varje sida på din webbplats, samlar den in data om olika HTML-element som kan påverka din webbplats synlighet och ranking i sökmotorerna.

Nyckelfunktioner och Användningsområden

1. Identifiering av SEO-problem: Screaming Frog SEO Spider kan snabbt identifiera vanliga SEO-problem som brutna länkar (404-fel), omdirigeringar (301 och 302), duplicerat innehåll, bristfällig metadata, bilder som saknar alt-texter och mycket mer. Detta ger dig en snabb överblick över områden som behöver åtgärdas för att förbättra din webbplats SEO-prestanda.

2. Optimering av sidtitlar & metabeskrivningar: Verktyget extraherar sidtitlar och metabeskrivningar, vilket gör det enkelt att se vilka sidor som har för långa eller för korta titlar och beskrivningar, eller helt saknar dem. Att optimera dessa element är avgörande för att förbättra din webbplats synlighet och klickfrekvens (CTR) från sökresultaten.

3. Analys av sidhierarki & struktur: Screaming Frog SEO Spider hjälper dig att förstå hur din webbplats är strukturerad och hur sidorna är länkade till varandra. Detta är viktigt för att säkerställa en logisk och SEO-vänlig arkitektur som sökmotorerna enkelt kan krypa igenom och indexera.

4. Granskning av responsiv design & säkerhet: I dagens “mobil first”-värld är det kritiskt att din webbplats är mobilvänlig. Screaming Frog kan identifiera sidor som inte är optimerade för mobila enheter samt kontrollera att din webbplats använder säkra HTTPS-anslutningar.

5. Uppföljning av förändringar & framsteg: Genom att regelbundet använda Screaming Frog SEO Spider kan du enkelt följa förändringar på din webbplats över tid. Detta är särskilt användbart efter större uppdateringar eller ombyggnationer av webbplatsen för att säkerställa att inga SEO-värden går förlorade.

Hur man börjar använda Screaming Frog SEO Spider

Att komma igång med Screaming Frog SEO Spider är enkelt. Besök Screaming Frog’s hemsida, ladda ner och installera programmet på din dator (tillgängligt för Windows, Mac och Linux), och börja sedan crawla din webbplats genom att helt enkelt ange webbplatsens URL. Den kostnadsfria versionen av verktyget har vissa begränsningar, men erbjuder tillräckligt med funktioner för att ge en grundläggande förståelse för din webbplats SEO-status.

Används ofta vid lansering av nya webbplatser

Screaming Frog SEO Spider är ett oumbärligt verktyg när det gäller att förbereda för stora webbplatsförändringar, såsom lanseringen av en ny webbplats. Genom att använda detta verktyg för att crawla den nuvarande webbplatsen kan användare effektivt kartlägga hela URL-strukturen, vilket är avgörande för att skapa en exakt XML-sitemap eller förbereda ett 301-omdirigeringsdokument. Denna process säkerställer att sökmotorerna och användarna smidigt kan navigera i den uppdaterade webbplatsstrukturen, samtidigt som den bibehåller SEO-värde genom att korrekt omdirigera gamla URL:er till de nya motsvarigheterna.

Screaming Frog erbjuder detaljerad insikt i webbplatsens länkar, statuskoder och ompekningskedjor, vilket gör det enklare att identifiera vilka URL:er som behöver omdirigeras och säkerställer att den nya webbplatsen bibehåller sin söktrafik och rangordning i sökmotorerna.

Sammanfattning

Screaming Frog SEO Spider är ett kraftfullt verktyg för alla som vill förbättra sin webbplats SEO-prestanda. Dess förmåga att detaljerat analysera och rapportera om nyckelaspekter av webbplatsens SEO gör det till ett ovärderligt verktyg i SEO-specialistens arsenal. Oavsett om du är en erfaren SEO-professionell eller bara börjar med sökmotoroptimering, kan Screaming Frog erbjuda de insikter du behöver för att ta din webbplats till nästa nivå.

    Oliwer Brewitz
    Kundansvarig & Projektledare

    Vill du få hjälp med SEO?

    Kontakta mig idag så berättar jag hur vi kan hjälpa dig optimera din hemsida för Google.

    Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48