Konverteringsgrad – Vad är det, hur mäter jag det & hur räknar man ut det?

av | jan 24, 2024 | Blogg

Konverteringsgraden är ett av de mest avgörande mätvärdena inom digital marknadsföring. Den ger en tydlig bild av hur effektivt din webbplats eller annonskampanj omvandlar besökare till kunder eller leads. I detta inlägg går vi igenom vad konverteringsgrad är, hur du mäter den med Google Analytics och Google Tag Manager samt ger ett räkneexempel för att du ska kunna förstå den bättre.

Vad är konverteringsgrad?

Konverteringsgraden är ett procenttal som representerar förhållandet mellan antalet personer som genomför en önskad handling (som ett köp, en registrering eller ett nedladdning) och det totala antalet besökare på en webbplats eller webbsida. En hög konverteringsgrad indikerar att din marknadsföring & hemsida är effektiv på att omvandla besökare till kunder.

Mätning med Google Analytics & Google Tag Manager

För att mäta konverteringsgraden, måste du först definiera vad en “konvertering” är för din specifika verksamhet. I Google Analytics skapar du sedan ett mål baserat på den handlingen. Det kan vara en tack-sida efter en genomförd köptransaktion eller en bekräftelsesida efter en registrering.

En konvertering kan även vara ifyllda kontaktformulär, bokningar via bokningssystem, köp av biljetter, registreringar på nyhetsbrev, nedladdningar av PDF:er, klick på telefon- eller e-postlänkar.

Google Tag Manager (GTM) underlättar processen att spåra dessa händelser. Genom att implementera GTM kan du samla in data om specifika användarhandlingar och skicka den informationen till Google Analytics för analys.

Konvertering / Klick = Konveteringsgrad

Exempel: 1 konvertering / 100 klick = 1% konverteringsgrad

Räkneexempel med Google Ads

Låt oss säga att du kör en Google Ads-kampanj där du betalar 50 kr per klick. Om din webbplats har en konverteringsgrad på 2%, innebär det att 2% av besökarna genomför en konvertering.

För att räkna ut kostnaden per konvertering, använd följande formel: Kostnad per Konvertering = Total Kostnad / Antal Konverteringar

Om du får 100 klick på din annons, är din totala kostnad 100 klick x 25 kr = 2 500 kr. Med en konverteringsgrad på 2% får du 2 konverteringar per 100 besök (2% av 100). Med en total annonskostnad på 5 000 kr blir din kostnad per konvertering: 1 250 kr.

Vikten av att förstå & optimera din konverteringsgrad

Att känna till din konverteringsgrad och förstå hur du kan förbättra den är avgörande för att maximera avkastningen på din investering. Genom att använda verktyg som Google Analytics och Google Tag Manager kan du få djupare insikter om användarbeteendet och identifiera områden där din webbplats eller kampanj kan förbättras.

Om du är en av de som vill förbättra din konverteringsgrad så får du inte missa vår artikel med 5 tips hur du förbättrar din konverteringsgrad. 

Sammanfattning

Konverteringsgraden är en nyckelmätvärde inom digital marknadsföring som hjälper dig att bedöma effektiviteten av din webbplats och kampanjer. Genom att använda Google Analytics och Google Tag Manager kan du spåra och optimera denna viktiga prestandaindikator. Kom ihåg, även små förbättringar i konverteringsgraden kan leda till betydande ökningar i intäkter och framgång för ditt företag.

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du få hjälp med Google Tag Manager?

Kontakta mig idag för att boka in ett första möte så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag och lämna ett prisförslag.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48