Vad är backend? Och vad gör en backend-utvecklare?

av | feb 12, 2024 | Blogg

När diskussionen kommer till webbutveckling, är det lätt att fastna vid det visuella och interaktiva som frontend erbjuder. Men bakom varje sömlös användarupplevelse ligger backend-utvecklingen – den osynliga men oumbärliga motorn som driver webbplatsen. I detta blogginlägg dyker vi djupare in i backend-utvecklingens värld, de språk som används och hur den skiljer sig från frontend-utveckling.

Backend: Hanteringen & bearbetning av data

Backend, ofta refererad till som “server-sidan”, är där all databehandling sker. Det är ryggraden i en webbapplikation, ansvarig för att lagra och hantera data, samt säkerställa att allt på frontend-sidan fungerar som det ska. Backend-utvecklare fokuserar på databaser, serverlogik, och applikationens arkitektur för att säkerställa att användaren får en snabb och problemfri upplevelse.

Språk & Teknologier inom Backend-utveckling

Backend-utveckling använder en rad olika programmeringsspråk och teknologier. De mest populära inkluderar:

  • Python: Känt för sin läsbarhet och flexibilitet, används Python ofta för webbutveckling, dataanalys, och artificiell intelligens.
  • Java: Med sin plattformsoberoende natur är Java ett populärt val för att bygga storskaliga, högpresterande webbapplikationer.
  • Ruby: Ruby och ramverket Ruby on Rails är kända för att snabba upp utvecklingsprocessen med sin “konvention över konfiguration”-filosofi.
  • PHP: Trots att det är ett av de äldre språken för webbutveckling, fortsätter PHP att vara populärt tack vare sin enkelhet och stora stöd för databasintegration.
  • Node.js: Inte ett språk, men en körningsmiljö som låter utvecklare använda JavaScript (traditionellt ett frontend-språk) på server-sidan, vilket möjliggör snabbare och mer enhetlig kodning.

Utöver programmeringsspråk involverar backend-utveckling också arbete med databaser som MySQL, PostgreSQL eller MongoDB, och serverteknologier som Apache, Nginx, och Microsoft’s IIS.

Backend vs. Frontend

Skillnaden mellan backend och frontend kan tydliggöras genom att betrakta frontend som det användaren ser och interagerar med, medan backend är allt som sker “bakom kulisserna”. Medan frontend-utvecklare skapar gränssnittet som användare upplever, bygger backend-utvecklare logiken och infrastrukturen som gör att webbplatsen eller applikationen faktiskt fungerar. Båda rollerna är avgörande för webbutveckling, och de kompletterar varandra för att skapa en fullständig webbupplevelse.

För att få en djupare förståelse av frontend-utveckling och vad en frontend-utvecklare gör, se vår bloggartikel om frontend.

Sammanfattning

Backend-utveckling är en kritisk komponent i skapandet av dynamiska webbplatser och applikationer. Genom att använda olika programmeringsspråk och teknologier, arbetar backend-utvecklare med att bygga, underhålla och skala webbserverar och databaser. Deras arbete säkerställer att applikationer kör smidigt, data hanteras säkert, och att användarupplevelserna är sömlösa och effektiva. Trots att deras arbete oftast inte är synligt för slutanvändaren, är backend-utvecklare hjärtat som håller den digitala världen pulserande.

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du få hjälp med webbutveckling?

Kontakta mig idag så berättar jag hur vi kan hjälpa dig med webbutveckling.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48