Vad är Google Business Profile? Se upp för haken!

av | jan 26, 2024 | Blogg

I en digital värld där synlighet är allt, är Google Business Profile (tidigare känd som Google My Business) en oumbärlig resurs för företag av alla storlekar. I detta inlägg utforskar vi vad Google Business Profile är, vem det är för, hur man använder det och varför det är så värdefullt för företag, trots att det också fungerar som en inkörsport till Googles betalda tjänster.

Vad är Google Business Profile?

Google Business Profile är en gratis tjänst från Google som låter företag skapa och hantera sin företagsprofil direkt i Googles sökresultat och på Google Maps. Det är en plattform där företag kan lägga till viktig information som öppettider, kontaktuppgifter, webbplatslänkar, och till och med foton och erbjudanden. Det ger företag möjlighet att synas när potentiella kunder söker efter relevanta produkter eller tjänster i deras område.

Vilka företag har mest nytta av Google Business Profile?

Google Business Profile är idealiskt för alla typer av företag, stora som små, som vill öka sin lokala synlighet online. Det är särskilt värdefullt för småföretag som kanske inte har resurserna för en omfattande digital marknadsföringsstrategi. Genom att vara synlig på Google Maps och i lokala sökresultat, kan företag enkelt nå ut till en lokal publik.

Hur använder man Google Business Profile?

Att använda Google Business Profile är enkelt. Du börjar med att skapa eller kräva en profil för ditt företag. Därefter verifierar du din verksamhet med Google, vilket ofta sker via ett postkort med en verifieringskod som skickas till din företagsadress. Efter verifiering kan du börja anpassa din profil med detaljerad information, bilder och till och med svara på kundrecensioner.

Varför ska man ha en Google Business Profile?

Ökad lokal synlighet: Genom att finnas på Google Business Profile förbättras ditt företags chanser att visas i lokala sökningar och på Google Maps, vilket är avgörande för att locka lokala kunder.

Gratis marknadsföring: Trots att det är en kostnadsfri tjänst, erbjuder Google Business Profile ett betydande värde i form av gratis marknadsföring. Det gör att småföretag kan konkurrera på mer lika villkor med större företag.

Kundengagemang: Plattformen gör det möjligt för företag att engagera sig med sina kunder genom recensioner och frågor, vilket kan hjälpa till att bygga förtroende och relationer med potentiella och befintliga kunder.

Insikter & Analys: Google Business Profile erbjuder även värdefulla insikter om hur kunder hittar och interagerar med ditt företag online.

Ett sätt för Google att sälja andra tjänster

Även om Google Business Profile är gratis, använder Google det som en inkörsport till sina betalda tjänster som Google Ads och Google Workspace. Det är dock inget tvång att använda dessa betalda tjänster, och Google Business Profile i sig självt erbjuder fortfarande stort värde som ett fristående verktyg.

Bl.a. är sista vid registreringen av sin Google Business Profile att börja annonsera. Så se upp så du inte bara klickar på nästa steg och börjar annonsera på något du inte kontrollerar.

Sammanfattning

Google Business Profile är en ovärderlig resurs för företag som vill öka sin lokala synlighet och engagera sig med sin målgrupp. Med dess enkla användargränssnitt och kraftfulla funktioner är det ett måste för alla företag som vill stärka sin närvaro online. Och det bästa av allt, det är helt gratis!

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du få hjälp att öka försäljning via Google?

Kontakta mig idag för att boka in ett första möte så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag med mätbar annonsering via Google.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48