Vad kostar sökmotoroptimering (SEO)?

av | jan 23, 2024 | Blogg

Att investera i sökmotoroptimering (SEO) är avgörande för att förstärka din närvaro online och dra nytta av digitala marknadsföringsstrategier. Men vad bör egentligen ingå när du köper SEO-tjänster? Här nedan går vi igenom nyckelelementen i en omfattande SEO-tjänst.

On-Page SEO

Detta omfattar all optimering som görs direkt på din webbplats, inklusive innehållsoptimering, användning av meta-titlar och beskrivningar, samt strukturering av HTML-koder för att förbättra webbplatsens relevans och läsbarhet för sökmotorer.

Off-Page SEO

Off-Page SEO involverar åtgärder som utförs utanför din egen webbplats för att förbättra dess position i sökmotorernas resultat. Detta inkluderar främst länkbyggande från andra relevanta och trovärdiga webbplatser, men också andra strategier som sociala medier och influencer-samarbeten.

Teknisk SEO

En djupgående teknisk analys av din webbplats för att säkerställa att sökmotorer kan indexera din sida effektivt. Detta inkluderar optimering av webbplatsens hastighet, mobilanpassning, och säkerhet, samt strukturering av URL
och korrekt användning av robot.txt-filer.

Uppsättning av Målspårning och Rapportering

Först och främst, en effektiv SEO-strategi bör inkludera grundlig uppsättning av målspårning. Detta innebär att implementera verktyg som Google Analytics och Google Tag Manager för att noggrant spåra hur väl din webbplats konverterar besökare till kunder. Genom att ha klart definierade mål, kan du mäta framsteg och justera strategier baserat på insamlad data.

Löpande uppföljnings- och optimeringsarbete

SEO är inte en engångsåtgärd, utan kräver kontinuerlig övervakning och optimering för att säkerställa långsiktiga resultat. Detta bör innefatta regelbunden analys av sökordseffektivitet, innehållsoptimering, samt teknisk SEO för att upprätthålla och förbättra webbplatsens ranking i sökmotorerna.

Värdering av SEO-tjänsten

När du jämför priser mellan olika SEO-byråer är det viktigt att inte enbart fokusera på kostnaden utan även på värdet av tjänsten. En högre prislapp kan motiveras av byråns djupare förståelse för din bransch och skräddarsydda strategier som de erbjuder.

Helhetstjänster vs. Punktinsatser

Kostnaden kan också variera beroende på om du väljer att köpa en helhetslösning eller specifika punktinsatser för SEO. Helhetstjänster inkluderar ofta en omfattande strategi som täcker allt från on-page till off-page SEO, medan punktinsatser kan fokusera på specifika områden som teknisk SEO eller innehållsproduktion.

Löpande avtal

Löpande avtal är ofta strukturerade som en avbetalning där initialt arbete samt kontinuerliga uppdateringar och digitalt PR-arbete (länkbyggnad) ingår. Dessa avtal garanterar att ditt SEO-arbete är konsekvent och anpassar sig efter förändrade algoritmer och marknadsförhållanden.

Att välja rätt SEO-partner är avgörande och bör baseras på en grundlig utvärdering av deras förmåga att förstå och agera på din verksamhets unika behov. Investeringen i SEO är inte bara en kostnad utan en långsiktig strategi som bygger din online närvaro och genererar avkastning över tid.

Exempelkostnad för sökmotoroptimering

Baserat på våra undersökningar börjar kostnaderna för SEO från 1.000-2.000 kronor per månad vid tecknande av årsavtal men det viktiga är inte vad du betalar per månad utan vad du får för resultat på din budget.

Baserat på över 10 år inom branschen bör ett tjänsteföretag inom mindre konkurrensutsatta branscher eller områden läga någonstans mellan 5.000-10.000 kronor per månad

Företag i mer konkurrensutsatta områden eller branscher förvänta sig betala från 10.000 och uppåt beroende på hur omfattande arbete som krävs och vad målsättning är.

En hög position på en relevant sökfras bygger upp varumärke & förtroende mot målgruppen, genererar kvalitativ trafik och kan generera stora intäkter över tid.

Det viktigaste när man utvärderar kostnaden för en SEO-partner är att man samtidigt tar hänsyn på vad investeringen potentiellt kan generera i ökad intäkt baserat på utvalda mätvärden (KPI:er).

Får du tillbaka det du betalar?

När det gäller SEO, är det viktigt att komma ihåg att billigare inte alltid är bättre. En byrå som erbjuder låga priser kan oftast inte ge samma nivå av service som en mer etablerad byrå kan. Å andra sidan innebär inte höga kostnader inte alltid heller högsta kvalitet. Det är viktigt att göra din research och välja en byrå som känns seriös och kan erbjuda dig det bästa värdet per investerad krona snarare än bara det lägsta priset.

SEO är ingen kostnad – det är en investering

Investeringen i SEO kan variera beroende på många faktorer, inklusive dina specifika affärsmål, konkurrenssituationen i din bransch, och den nivå av expertis du förväntar dig från din SEO-partner. Kom ihåg att en väluformad SEO-strategi kan ge avsevärda avkastningar över tid, så se det som en långsiktig investering snarare än en kostnad.

Färdiga paket & Skräddarsydda SEO-lösningar

Vi på Affiliated förstår att SEO, för många, kan känns abstrakt och förvirrande. Därför har vi tagit fram färdiga SEO-paket för dig som driver ett mindre företag (5-50 MSEK) och vill ha en lättförståelig & kostnadseffektiv SEO-lösning. Här hittar du våra färdiga paket med priser för SEO.

För dig som känner att du har stenkoll på ert SEO-arbete och enbart behöver hjälp med en eller flera punktinsatser erbjuder vi helt skräddarsydda SEO-lösningar i form av analyser & åtgärder för On-Page, Off-Page och teknisk SEO. 

Oliwer Brewitz
Kundansvarig & Projektledare

Vill du ha hjälp med SEO & få ett prisförslag?

Kontakta mig idag för att boka in ett första möte så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa just ditt företag med SEO och lämnar ett prisförslag.

Maila mig på oliwer@affiliated.se eller ring på +46 704 55 14 48

Få en kostnadsfri konsultation

Få platser kvar